Egészséges érrendszer és szexualitás

A merevedési zavar sokkal több embert érint, mint ahányan orvoshoz fordulnak vele. Pedig nem árt odafigyelni: akár komoly érrendszerei betegség jele is lehet ez a tünet!

Anyagi értékekre összpontosító fogyasztói társadalmunk sajnálatos velejárója szív- és érrendszeri kockázati tényezőink növekedése. Ez magyarázza a magas vérnyomás és koleszterin szint, a túlsúly, a cukorbetegség, a mozgásszegénység, a dohányzás következtében viszonylag fiatal életkorban fellépő érbetegségek növekvő számát.
A megélhetésért és érvényesülésért vívott harc közepette fenntartott egészséges életmód aszkétikus önfegyelmet igényel. Ha mégsem így teszünk, a pillanatnyi örömökért a kialakuló érbetegség súlyos vámot szed: gyakran az életminőség egyik legféltettebb kincsének – partnerkapcsolatok, szerelmi élet – elvesztését is jelentheti.
Ismert tény, hogy az életkor előre haladtával, az érrendszeri betegségek arányával párhuzamosan nő a merevedési zavarban szenvedők száma. Míg 40 éves kor előtt a panaszt elsősorban lelki tényezők vagy cukorbetegség, esetleg fiatalkori magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszerek okozzák, addig idősebb korban a vezető ok az érrendszeri betegség. Az érbetegségben szenvedő férfiak 60%-ának vannak merevedési problémái, s ez az arány fordítva is igaz. Ha e panasz a 40. életévet követő 12 éven belül lép fel, az az érrendszeri megbetegedés valószínűségét jelzi.

FONTOS: Ne titkoljuk el tehát intim problémáinkat, hiszen az érbetegség speciális megjelenési formájáról van szó, melynek komoly jelzésértéke van orvosaink számára. Napjainkban már úton, útfélen találkozhatunk a probléma megoldásával kecsegtető gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel. Alapvető szempont, hogy alkalmazásuk esetén legyünk tisztában érrendszeri állapotunkkal, az alkalmazandó készítmény eredetével, egyéb gyógyszereinkkel kialakuló esetleges kölcsönhatásukkal. Ezekről elsősorban orvosunknál, vagy az erre szakosodott centrumokban kaphatunk megfelelő információt.

Amennyiben kivizsgálásra szántuk el magunkat és az eredmények ismeretében gyógyszer alkalmazását javasolják, mindig kérdezzünk rá az alkalmazandó gyógyszerek minimalizálásának, vagy nem gyógyszeres kezeléssel történő helyettesítésének lehetőségeire. Ez különösen fontos szempont a magas vérnyomás, a koszorúér betegség, tüdőbetegség, a szorongásos és depressziós megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek esetében. Orvosaink a kivizsgálás során ún. kockázat felmérést végeznek, mely a kockázati tényezőkön túl az esetlegesen már kialakult szövődményeket is figyelembe veszi. Ne feledjük, a kockázati csoport egyben életesély besorolást is jelent.
Nagyon fontos, ezért külön-külön ismételten is hangsúlyozni kell, a merevedési zavar és a koronária betegség közös kockázati tényezőkön, kórtani alapokon és klinikai összefüggéseken nyugvó megbetegedések a merevedési zavar a koronária megbetegedés kiemelt jelzője.

Elsődleges célunk a megelőzés legyen, melyre az egészséges, fizikai aktivitáson és helyes táplálkozáson alapuló életvitel ad esélyt. Mellette a nemi szabadosság és a mohóság féken tartása a hosszú távú aktusképesség egyik záloga.

 

Csatlakozz!

cikkeink

 • 7 tévhit a merevedési zavarról +

  A merevedési zavar is olyan dolog, amiről látszólag mindenki mindent tud, mindenkinek van róla véleménye. De ahogy bővebben
 • A psziché hatalma és a merevedési zavar +

  A potencia szó eredetileg hatalmat, valamire való képességet jelent, az impotencia pedig ezek hiányát. Manapság, amikor a bővebben
 • A szeretkezés anatómiája +

  Mai rohanó világunkban sokszor annak is örülhetünk, ha egyáltalán néhány percnyi szeretkezésre jut idő és energia. Pedig bővebben
 • Egészséges érrendszer és szexualitás +

  A merevedési zavar sokkal több embert érint, mint ahányan orvoshoz fordulnak vele. Pedig nem árt odafigyelni: akár bővebben
 • Egyiknek sikerül… +

  Az elmúlt évtizedek nem kedveztek a férfiaknak, sőt, már-már férfiasságukban is fenyegetve érezhetik magukat. A potencia ugyanis bővebben
 • 1

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.