7 tévhit a merevedési zavarról

A merevedési zavar is olyan dolog, amiről látszólag mindenki mindent tud, mindenkinek van róla véleménye. De ahogy például a náthára javasolt gyógymódok sem univerzálisak, úgy ezek a vélemények sem mindig és mindenkire igazak! Lássuk a leggyakoribb tévhiteket!

Ez az egész csak a fejedben létezik.
A merevedési zavar lelki (pszichés) probléma.
Körülbelül 25 évvel ezelőttig tévesen úgy vélték, hogy a merevedési zavar jellegénél fogva elsősorban pszichológiai rendellenesség. Ennek hatására a többmilliós merevedési zavarban szenvedő tábor sok tagja azt hitte, az ő hibája a dolog, és ettől csak rosszabb lett a helyzet. Ma a szakemberek véleménye szerint a legtöbb ED esetet testi okok, illetve a merevedés létrejöttében és fenntartásában résztvevő ideg- és érrendszer elemeivel összefüggő problémák idézik elő. A testi tünetek hátterében számos szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri ok, illetve néhány általánosan használt gyógyszer húzódhat meg. Bár a merevedési zavarokat általában egy testi elváltozás váltja ki, az ED maga is óriási lelki hatással jár mind az érintett férfiakra, mind azok szexuális partnereire.

A merevedési zavar menthetetlenül együtt jár az öregedéssel.

Miután úgy tűnik, hogy a merevedési zavart nem maga az öregedés okozza, nem is szabadna az öregedéssel menthetetlenül együtt járó rendellenességnek tekinteni. Az időskorúak között mégis nagy arányban fordul elő az ED, mivel a korral járó érrendszeri megbetegedések, a cukorbaj, illetve az előbbi és más betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek ED-t okozhatnak. Bár az ED-s betegek többsége 65 év feletti, fiatalabb férfiaknál is gyakran előfordul a merevedési zavar.

Az igazi férfinak nincs merevedési zavara.

A merevedési zavar minden életkorban veszélyezteti a férfiakat. Becslések szerint a 40 és 70 év közötti férfiak több mint 50 százaléka időnként ED-ben, ennek a széles korcsoportnak mintegy 10 százaléka pedig teljes merevedés képtelenségben szenved. Továbbá annak ellenére, hogy az ED leggyakrabban a 40 év feletti férfiaknál fordul elő, fiatalabb korban is kialakulhat.

A merevedési zavar nem káros az egészségre, tehát tanuljunk meg együtt élni vele.

Ahogy az orvosok egyre teljesebb képet kaptak az öregedésről, illetve az idősek testi és lelki egészségéről, azt is felismerték, hogy az életminőség kihat a testi egészségre - a merevedési zavarnak pedig drámai hatása lehet rá. Számos okból, többek között a szexualitás fokozott tudatosításának és teljesebb megismerésének, valamint az idős férfiak és nők általános egészségjavulásának köszönhetően a párok még a 70-es éveiket taposva, sőt azon túl is szexuálisan aktívak kívánnak maradni. Így az ED óriási hatást gyakorolhat az életminőségükre, végső fokon az idős férfiak és nők általános egészségi állapotára.

A partnerem hallani sem akar róla.

Bár sokszor akadozik a kommunikáció a merevedési zavarban szenvedő férfiak és partnereik között, és ebből félreértések adódnak, sok partner örülne annak, ha nyíltan megbeszélnék a helyzetet. Érdekes módon az ED-kezelésben résztvevő férfiak egy része szerint partnerük is bekapcsolódik a kezelésbe. Néhány ED-s beteg az orvosi rendelőbe is magával viszi partnerét, sok orvos szerint pedig a partner bevonása sikeresebbé teszi a kezelést. A partner bevonása amúgy is kritikus jelentőségű, mert így megelőzhető a férfi szexuális alulteljesítéstől, illetve elutasítástól való félelméből eredő tartózkodása az intim együttlétektől.

Ez mindenkivel előfordulhat egyszer-egyszer, szóval ez nem túl nagy probléma.

A merevedési zavar a kielégítő szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának tartós képtelensége. Így ritka, alkalomszerű előfordulásnál nem beszélhetünk betegségről.

A merevedési zavar diagnosztizálása bonyolult folyamat.

A páciensek legnagyobb részénél elegendő az általános orvosi kivizsgálás, melyet szexuális anamnézis felvételével és egyszerű teszt kitöltésével.
 

Csatlakozz!

cikkeink

 • 7 tévhit a merevedési zavarról +

  A merevedési zavar is olyan dolog, amiről látszólag mindenki mindent tud, mindenkinek van róla véleménye. De ahogy bővebben
 • A psziché hatalma és a merevedési zavar +

  A potencia szó eredetileg hatalmat, valamire való képességet jelent, az impotencia pedig ezek hiányát. Manapság, amikor a bővebben
 • A szeretkezés anatómiája +

  Mai rohanó világunkban sokszor annak is örülhetünk, ha egyáltalán néhány percnyi szeretkezésre jut idő és energia. Pedig bővebben
 • Egészséges érrendszer és szexualitás +

  A merevedési zavar sokkal több embert érint, mint ahányan orvoshoz fordulnak vele. Pedig nem árt odafigyelni: akár bővebben
 • Egyiknek sikerül… +

  Az elmúlt évtizedek nem kedveztek a férfiaknak, sőt, már-már férfiasságukban is fenyegetve érezhetik magukat. A potencia ugyanis bővebben
 • 1

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.