A szerelem egyensúlyozás

Amikor szerelmes leszel, ugrasz egy bungie jumpingot a semmibe. Akkor más nem érdekel, teljesen alárendeled magad az érzésnek. A szerelem nagyon bonyolult érzés, és néha nagyon nehéz is, de van néhány alapvetés, amelyekkel sokáig életben tarthatod, és jóban-rosszban kitarthattok egymás mellett.

A szerelem egy passzív folyamat: csak megtörténik. A tényleges, napról-napra élő, a gyakorlatban is valóban létező szerelem azonban megköveteli a belé fektetett munkát, időt és energiát (mindkét fél részéről). Az érzelmek hajtanak bennünket, azok adnak energiát a mindennapokhoz. Ha ezek pozitívak, akkor mindig süt a nap, ha azonban negatívak, akkor jön a köd, ami mindent beborít, és ettől igen nehéz szabadulni. Ahhoz, hogy ebből a negatív hangulatból ki tudj jönni a napra, el kell sajátítanod bizonyos készségeket, amelyek tanulhatók. Ezek segítenek hozzá, hogy a kapcsolatotok ne csak úgy létezzen, hanem legyen előttetek egy útiterv, bizonyos közös (vagy egyéni) célok.

A mellett, hogy rengeteget vagytok együtt, nagyon fontos, hogy mindketten fel tudjátok tölteni a tankot néha. Mindenkinek szüksége van egy kis énidőre, ahogy ő szeretné, nem lehet minden percet együtt tölteni. Van, akinek az a jó, ha egy nehéz munkahét után csak üldögél egy könyvvel és egy gyömbérteával a kanapén, más inkább valamilyen aktív kikapcsolódásra vágyik. Persze néha kellenek közös programok is, de meg kell találni az egyensúlyt. Mindannyiunknak meg kell tanulnia a maga módján pihenni, játszani, és vígasztalódni, feldolgozni a nehézségeket.

Ha több idő jut magadra, több idő jut a társadra is. A törődés az egyik olyan képesség, amit el tudsz sajátítani egy kapcsolatban.

Tudtad, hogy egy szerelmet akkor is táplálni kell, ha már úgy érzed, hogy önjáró? Ha elkezdesz egy fitneszprogramot vagy egy fogyókúrát, akkor kitartó vagy? Belefekteted minden energiádat? Akkor miért nem teszed ezt meg a szerelmi kapcsolatoddal is? Mi, emberek hajlamosak vagyunk elkényelmesedni, ha valami nagyon könnyen megy. Ha a párkapcsolat gördülékeny, abban is elkényelmesedünk, és akkor jöhetnek a problémák. Ha pedig jönnek a problémák, akkor önvédelmi üzemmódba kapcsolunk, és bűnbakot keresünk, ami tovább mélyítheti az árkot köztünk és a partnerünk közt.

Persze a saját igényeid is fontosak, azokat kell a kapcsolatban is gondoznod, nem szabad hagynod, hogy uralkodjanak rajtad, de neked sem szabad uralkodnod a társadon.

A kapcsolatotok első időszakában még a lángoló, mindent elsöprő szerelem olvasztja egybe a te és az én fogalmát. A második ciklusban ráébredtek a különbségekre, ekkor estek először pánikba , és kezdtek ragaszkodni a kényelmes „mi”-hez. A harmadik időszakban konstatáljátok, hogy a különbségek valósak, és ha ekkor nem kezelitek helyén azokat, és visszamenekültök a biztonságosnak vélt „én”-be, akkor  jöhet a mélységes kiábrándulás. Ha azonban a helyükre kerülnek a dolgok, akkor eljön a kapcsolat utolsó, ötödik ciklusa, az igazi, őszinte szeretet, ami sokszor többet ad, mint a nagy lángolás.

A szerelem, sok szempontból, egyensúlyozás. Az egyedül és az együtt eltöltött idő közti egyensúly megtalálásáról szól. Az erős és mély bizalom, egymás elfogadása lehetővé teszi a felek függetlenségét, mégis erősebbé teszi a szerelmet. 

Kovács-Hain Zsuzsa

Csatlakozz!

cikkeink

 • 7 tévhit a merevedési zavarról +

  A merevedési zavar is olyan dolog, amiről látszólag mindenki mindent tud, mindenkinek van róla véleménye. De ahogy bővebben
 • A psziché hatalma és a merevedési zavar +

  A potencia szó eredetileg hatalmat, valamire való képességet jelent, az impotencia pedig ezek hiányát. Manapság, amikor a bővebben
 • A szeretkezés anatómiája +

  Mai rohanó világunkban sokszor annak is örülhetünk, ha egyáltalán néhány percnyi szeretkezésre jut idő és energia. Pedig bővebben
 • Egészséges érrendszer és szexualitás +

  A merevedési zavar sokkal több embert érint, mint ahányan orvoshoz fordulnak vele. Pedig nem árt odafigyelni: akár bővebben
 • Egyiknek sikerül… +

  Az elmúlt évtizedek nem kedveztek a férfiaknak, sőt, már-már férfiasságukban is fenyegetve érezhetik magukat. A potencia ugyanis bővebben
 • 1

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.