A szexben is az agy a főnök

Az egyik kedvenc filmemben elhangzik egy mondat, ami minden alkalommal, amikor megnézem ezt a filmet, nagy hatással van rám. Ha hallom, akkor csak bólogatok, hogy mennyire igaz. Így hangzik: „A szerelem a szemen keresztül száll meg, és ott is távozik.” Azonban amikor a női szexualitás témakörébe kicsit mélyebben beleástam magam, rá kellett jönnöm, hogy a fenti mondás nagyon szép, jól hangzik, de egyáltalán nem igaz.

Persze nem azért nem igaz, mert a külső egyáltalán nem fontos, csak a belső értékek számítanak. Valljuk be, mindannyian először a külső jegyek alapján választunk, utána alakul csak ki a belső tulajdonságok utáni érdeklődés. Ez az egész pedig visszavezethető az őskorig, hiszen már akkor is az erősebb, nagyobb férfit választották a nők, ő tudta a családot megvédeni a veszélyektől, és ő volt az, aki olyan géneket örökített tovább, hogy az utód életképes legyen. A férfiak is külső jegyek alapján választottak párt, és ez ma is így van.

A mondás azért nem igaz, mert a szexuális viselkedésünket, a nemi vágyainkat és minden fantáziánkat nem a szem, hanem az agy uralja és szabályozza. Tehát hölgyeim, mi aggyal választunk magunknak párt.

A hipotalamusz mindennek az alfája

Az agyban – főként a hipotalamuszban – van a szexuális viselkedést irányító központ. Itt történik a nemi hormonok termelődése, azok szabályozása. A serdülőkorban bennünket érő hatalmas változások okozója is a hipotalamusz, hiszen olyan faktorokat választ ki, amelyek serkentik az agyalapi mirigyet. Az agyalapi mirigy hormonjai pedig a vérkeringés segítségével érkeznek meg az ivarmirigyekhez, serkentik azokat, majd az ivarmirigyek saját nemi hormonokat választanak ki. Ezeknek a hormonoknak sok mindent köszönhetünk (pl. a testi változásokat), azonban nem ezek irányítják a nemi vágyainkat.

Mitől vész el a vágy?

A női szexualitás igen bonyolult. Sok-sok tényező játszik abban szerepet, hogy egy nő egészségesen „működjön”. Az agyban vannak olyan komponensek, amelyek gátolják, és vannak olyanok, amelyek serkentik a nő szexuális vágyát. Sokkal több olyan eset van, amikor a gátló tényező érvényesül erőteljesebben, azaz valamely körülmény nem megfelelő, és a nő már nem is akarja a szexet. Hogy mik ezek a körülmények, erre minden férfinak magának kell rájönnie. Általában a nők vágya az, hogy szeretve legyenek, azaz ők legyenek a partner vágyának tárgyai. Ezt egy férfi sokféleképpen bizonyíthatja, legfőképp testi érintéssel, erotikával. Mindig fontos, hogy meglegyen az a bizonyos kémia. Ha ez elvész, a nő elveszíti a szexuális vágyát.

A rutinná válás öl!

Ha egy kapcsolat szexuális része rutinszerű lesz, azaz nélkülöz minden erotikát, udvarlást, akkor a férfi biztos lehet benne, hogy a nő vágya elveszett. Ekkor jön az a bizonyos mondat: - Drágám, ma inkább ne, nagyon fáj a fejem.
Azonban sokféle élethelyzet okozhatja még a nemi vágy csökkenését. Lehet az várandósság, a szülés utáni időszak, a menstruációt megelőző néhány nap, valamilyen nagyobb stresszel járó szituáció a nő életében, vagy gyász. De lehetnek fizikai okai is, pl. cukorbetegség vagy vérszegénység, akár hormonális ingadozások. Különböző gyógyszerek is csökkentik a nemi vágyat. A nyugtatók, szív-érrendszeri problémára szedett gyógyszerek, antidepresszánsok mind-mind a vágy csökkenéséhez vezethetnek. A túlzott alkoholfogyasztás és a drogok is visszavetik a szexuális éhséget.

A kor előrehaladtával nem csökken a szexuális vágy. A nők a menopauza beköszönte után is ugyanúgy kívánják a szexet. Az orgazmus elérése nehezebb bizonyos fizikai tényezők miatt (pl. a nedvesedés csökken), de a libidó nem csökken. Ez azt mutatja, hogy a nőknek mindig a lelki tényezők a legfontosabbak.

Tehát, Uraim, ahhoz, hogy a szeretett nő vágyát fenntartsák, nemcsak a testét, hanem a lelkét is rabul kell ejteniük. Mert a szerelem az agyunkon keresztül száll meg, és ott is távozik.

Csatlakozz!

cikkeink

 • 7 tévhit a merevedési zavarról +

  A merevedési zavar is olyan dolog, amiről látszólag mindenki mindent tud, mindenkinek van róla véleménye. De ahogy bővebben
 • A psziché hatalma és a merevedési zavar +

  A potencia szó eredetileg hatalmat, valamire való képességet jelent, az impotencia pedig ezek hiányát. Manapság, amikor a bővebben
 • A szeretkezés anatómiája +

  Mai rohanó világunkban sokszor annak is örülhetünk, ha egyáltalán néhány percnyi szeretkezésre jut idő és energia. Pedig bővebben
 • Egészséges érrendszer és szexualitás +

  A merevedési zavar sokkal több embert érint, mint ahányan orvoshoz fordulnak vele. Pedig nem árt odafigyelni: akár bővebben
 • Egyiknek sikerül… +

  Az elmúlt évtizedek nem kedveztek a férfiaknak, sőt, már-már férfiasságukban is fenyegetve érezhetik magukat. A potencia ugyanis bővebben
 • 1

Az oldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Neked.
Elfogadom a cookiek használatát az oldalon.